Opinie: CV-ketel stuk. En nu?
Dacht jij twintig jaar geleden na over alternatieven om uw huis mee op te warmen? Ik in ieder geval niet. Het is een onderwerp van de laatste jaren. We zijn steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk het is om CO2-uitstoot te verminderen. Er kwamen aardbevingen in Groningen, we zien de effecten zoals een superlange warme zomer. En, nog maar een half jaar geleden, de aankondiging van het kabinet: Nederland 2050 aardgasvrij.
Aardgasvrij? Ja dat kan. Met een duurzame warmtebron bijvoorbeeld, zoals een warmtepomp. U heeft er vast wel over gehoord. Een apparaat dat op basis van condenseren je huis verwarmt. Maar er hangt ook een prijskaartje aan. Om een warmtepomp goed te laten werken moet je huis bovendien perfect geïsoleerd zijn. Het lijkt ook iets nieuws. Ik kan me goed voorstellen dat mensen daar onzeker van worden.
Want wat moet je als nu je CV-ketel stuk gaat? Heeft het nog wel zin om een nieuwe CV-ketel te kopen? En wat te doen als je wel een werkende CV-ketel heb, maar toch graag bij wilt dragen aan vermindering van CO2-uitstoot.
Overstappen op de warmtepomp is natuurlijk een optie. Maar de aanschaf van een warmtepomp is duur. Ook de vereiste bijgaande investeringen zijn duur. Zoals het isoleren van je huis, het vervangen van je radiatoren en het vervangen van je installatie-systemen. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 40.000 euro. Als je dat geld prima kan missen, dan zou ik zeggen: Doen. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je dat niet zomaar op de plank hebt liggen.
Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik stel mezelf de vraag: Wat ik zou doen als in mijn recent gekochte huis uit 1890 de CV-ketel aan vervanging toe zou zijn en ik 10.000 euro te besteden zou hebben? Dan heb ik een dilemma. Want het verminderen van CO2-uitstoot is voor mij heel belangrijk. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En om de aarde leefbaar te houden voor ons allen. Maar aan de andere kant is de omschakeling op een warmtepomp dan weer, althans voor mij, onbetaalbaar.
Ik denk dat ik er op dit moment voor zou kiezen om de CV-ketel te vervangen, voor 1500 euro. Het overige geld, zo’n 8500 euro, zou ik investeren in isolatie. Mijn advies zal je dan ook niet verbazen: Isoleer je woning. Door isolatie hoeft er minder energie opgewekt te worden. Dat is goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. ‘Van het aardgas af’ doe ik dan door bij mijn volgende energiecontract over te stappen op gecertificeerd biogas. Dan ben ik alvast af van het aardgas en kan ik later een alternatieve energiebron kiezen die nu nog niet betaalbaar is. En neem van mij aan, er gaat de komende jaren nog heel veel gebeuren. Innovaties op het gebied van waterstof. Verbeterde warmtepompen waarbij je je oude radiotoren kunt blijven gebruiken. En nog heel veel andere ontwikkelingen. Want laten we wel wezen: De kosten moeten voor iedereen draagbaar zijn.
Lees ook